Copyright: Sven Dillen

Wit-Gele Kruis breidt team rond straathoekverpleging uit tot 4 personen

In 2017 werd Ivo Todts, referentiespecialist geestelijke gezondheidszorg bij het Wit-Gele Kruis Limburg, de eerste straathoekverpleegkundige in Vlaanderen, meer bepaald in Hasselt. Ondertussen heeft de stad Hasselt een nieuwe samenwerking afgesloten met de thuiszorgorganisatie voor de volgende vier jaar. Tegelijkertijd wordt de zorgverlening uitgebreid. Wit-Gele Kruis Limburg zal een bijkomende verpleegkundige halftijds laten starten vanaf 1 maart als straathoekverpleegkundige, samen met twee backups die beperkt inzetbaar zijn bij mogelijke langere afwezigheid van de vaste personen. Op deze manier blijft de continuïteit van straathoekverpleging verzekerd in Hasselt.

Het project rond straathoekverpleging startte in 2017 en is een samenwerking tussen Stad Hasselt, Wit-Gele Kruis Limburg, het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD), Centra voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (CAD), tegenwoordig bekend als zorggroep ZIN en Hogeschool Gent.

Naast Ivo zal er nu een bijkomende verpleegkundige halftijds ondersteunen. Het gaat om Ilvie Awouters. Zij is psychiatrisch verpleegkundige van opleiding. De laatste jaren werkte ze binnen het protocol 3 project Menos als casemanager voor het Wit-Gele Kruis. Als referentieverpleegkundige geestelijke gezondheidszorg is ze al meermaals ingezet in de ondersteuning van Café Anoniem in Hasselt en dus kent ze de doelgroep al vrij goed. Daar is ook haar interesse gewekt om actief mee op straat te gaan.

Gezondheidszorg

“Elke Hasselaar verdient een vlotte toegang tot gezondheidszorg ongeacht zijn of haar achtergrond. Om dat te garanderen, is het belangrijk om actief hulpverlening aan te bieden daar waar de noden zijn en mensen toe te leiden naar de juiste zorgverlener. Daarmee pakken we niet alleen acute problemen aan maar kunnen we ook anticiperen op toekomstige hulpvragen”, zegt Hasselts schepen voor Welzijn Joost Venken.

“Met de inzet van straathoekverpleging bieden we dringende verpleegkundige, medische of psychiatrische hulpverlening voor zij die het meest kwetsbaarst zijn in een voor hen vertrouwde omgeving. Hiervoor kunnen we rekenen op deskundige medewerkers van Wit-Gele Kruis Limburg als Ivo die in nauw contact staan met partners zowel binnen het stadsbestuur als daarbuiten. Na de geslaagde samenwerking van de voorbije jaren ben ik blij dat we op de ingeslagen weg kunnen verdergaan en de dienstverlening naar de meest kwetsbare Hasselaren verder kunnen uitbreiden. Zeker in tijden van corona is dit van groot belang.”

Verantwoordelijkheid

“We zien dit als een maatschappelijke verantwoordelijkheid die we als Wit-Gele Kruis moeten opnemen”, zegt Nadja Vananroye, algemeen directeur Wit-Gele Kruis Limburg. “We hebben de middelen en de expertise en door onze schaalgrootte kunnen we hierin ook investeren. Wij willen als organisatie onze rol opnemen en een bijdrage leveren in de zorg voor de zwakkeren in de samenleving.”

Ook in deze coronatijden, is het van belang dat deze doelgroep goed ondersteund en begeleid wordt. “Het communiceren en uitleggen van de opgelegde maatregelen, is daarin een belangrijk aspect, met de nadruk op de mondmaskerplicht en hygiëne”, zegt straathoekverpleger Ivo Todts.

Mee op pad

Wil je graag mee op pad met Ivo Todts en zijn nieuwe collega Ilvie Awouters op een ronde doorheen Hasselt, geef dan even een seintje aan Ralph Gregoor, stafmedewerker communicatie Wit-Gele Kruis Limburg.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.