Wit-Gele Kruis en i-mens werken samen in het belang van de patiënt

Maar liefst 170.000 patiënten krijgen inzage in hun elektronisch verpleegkundig dossier door een samenwerking tussen i-mens en het Wit-Gele Kruis. i-mens sluit zich aan bij de applicatie mijnThuisverpleging van het Wit-Gele Kruis waardoor beide organisaties de zorg voor de patiënt optimaliseren. Ook de samenwerking met en tussen verpleegkundigen, huisartsen en artsen in ziekenhuizen zal hierdoor nog vlotter verlopen.


mijnThuisverpleging
Patiënten kunnen te allen tijde hun eigen dossier inkijken. De software werd in 2016 ontwikkeld en uitgerold door het Wit-Gele Kruis. Om de dienstverlening voor de patiënt te verbeteren, ongeacht bij welke thuiszorgorganisatie ze aangesloten zijn, werd de software ook op maat van i-mens gemaakt.
“De applicatie mijnWGK wordt jaarlijks door 50.000 patiënten, mantelzorgers en artsen gebruikt, en het aantal gebruikers stijgt jaar na jaar. We merken dus dat de vraag naar transparante communicatie in de zorg groot is. Patiënten en mantelzorgers willen op de hoogte gehouden worden en voor artsen is het een eenvoudige tool om up-to-date-informatie te hebben over de zorgsituatie van de patiënt. De samenwerking met i-mens zorgt er nu voor dat artsen of andere zorgverleners op eenzelfde tool informatie kunnen zien van hun patiënt. Zo kan de zorg nog beter afgestemd worden op de specifieke situatie van de patiënt”, zegt Hendrik Van Gansbeke, algemeen coördinator Wit-Gele Kruis van Vlaanderen.


Nog betere dienstverlening voor de patiënt
Patiënten in thuisverpleging worden vaak ook verzorgd door een huisarts of moeten voor een behandeling naar het ziekenhuis. Om patiënten de beste behandeling te geven, is het belangrijk dat alle zorgverleners een volledig en correct beeld hebben van de gezondheidstoestand.
“Met mijnThuisverpleging zorgen we ervoor dat de verpleegkundige, arts of huisarts altijd de situatie van de patiënt kan opvolgen. Aan de hand van up-to-date informatie kan de zorgverlener de beste inschatting van de situatie en vervolgens de beste behandeling voorstellen. Daarnaast dragen we transparantie hoog in het vaandel. Patiënten en hun vertrouwenspersonen kunnen alles goed meevolgen en krijgen een betere inzage in de beslissingen”, zegt Karin Van Mossevelde, algemeen directeur bij thuiszorgorganisatie i-mens.
Het delen van de medische gegevens gebeurt strikt beveiligd, met toestemming en met respect voor de rechten van de patiënt. Een thuisverpleegkundige van i-mens heeft enkel toegang tot de gegevens van de patiënten waar hij/zij voor zorgt. Hetzelfde geldt voor de gegevens van de patiënten bij de thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis.

Unieke samenwerking in het zorglandschap
Verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis en i-mens registreren de gegevens van hun patiënten al langer digitaal via tablets zodat er binnen de organisatie een goede informatie-uitwisseling is. Vanaf nu kunnen artsen en huisartsen met 1 klik de applicatie mijn Thuisverpleging openen. In een oogopslag hebben ze alle informatie, ongeacht bij welke organisatie de patiënt is aangesloten.
“Door samen te werken optimaliseren we de informatie-uitwisseling tussen de thuisverpleging en anderen uit het zorgteam van de patiënt. Want onze patiënten verdienen de beste dienstverlening, ongeacht of er een verpleegkundige van het Wit-Gele Kruis of i-mens aan huis komt. Bovendien vereenvoudigt onze samenwerking ook de communicatie tussen verschillende zorgverleners. Ze beschikken steeds over alle cruciale gegevens, waardoor ze efficiënter kunnen werken en meer tijd aan de patiënt kunnen geven”, aldus Karin Van Mossevelde en Hendrik Van Gansbeke.

LEES OOK:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.