Wit-Gele Kruis Limburg

Limburgse afdelingen Wit-Gele Kruis samengevoegd

Wit-Gele Kruis Limburg voegt afdelingen samen. Bilzen en Hoeselt zullen versmelten, en ook de afdelingen Gingelom en Sint-Truiden huizen voortaan op één centrale locatie. “De volgende jaren zullen nog afdelingen samenvloeien”, klinkt het.

“Wit-Gele Kruis Limburg maakt zich voor op de toekomst in een steeds veranderend zorglandschap”, laat de thuiszorgorganisatie weten. Het tekort aan zorgpersoneel zorgt voor een beweging van centralisatie en meer efficiëntie. “De grootste uitdaging voor de komenden jaren wordt om het maatwerk, de flexibiliteit voor patiënten te verenigen met de noden en vragen van onze medewerkers”, zegt algemeen directeur Nadja Vananroye.

“Het antwoord hierop is een aanpassing binnen onze organisatie waarbij we werken met kleinere wijkteams in de lokale regio’s. We zetten zo in op zorg op maat, via een klein vast team van verpleeg- en zorgkundigen, in afstemming met het lokale zorgnetwerk en ondersteund door de leidinggevenden van de afdelingen.”

Door afdelingen op grote schaal te organiseren, hoopt het Wit-Gele Kruis beter samen te werken met partners van de eerstelijnszorg en andere regio’s. “Grotere afdelingen hebben steviger fundamenten en zijn beter gewapend tegen uitdagingen zoals een crisis of personeelstekort. Het belang van de eerstelijnszones en de lokale afstemming is een perfect voorbeeld”, klinkt het. “Door onze regio’s hierop aan te passen, kunnen we beter samenwerken met zorgpartners zoals ziekenhuizen en huisartsen.”

Een proces van jaren

De eerste stap in dit proces is het samenvloeien van de afdelingen Bilzen en Hoeselt, en de afdelingen Gingelom en Sint-Truiden. In de loop van 2023 wordt Bilzen en Hoeselt één afdeling, met uitvalbasis in Bilzen. Verpleegrondes, die momenteel nog aangestuurd worden door de afdeling in Hoeselt, zullen in de loop van 2023 aangestuurd worden door de afdeling Tongeren. Ook Gingelom zal samengaan met Sint-Truiden met locatie in Sint-Truiden. 

Ook de komende jaren zal deze beweging zich nog verder doorzetten. Denk bijvoorbeeld aan de verhuis naar de nieuwe provinciale hoofdzetel in Hasselt in 2026, waar naast de administratieve, ondersteunende diensten en logistiek ook de twee Hasseltse afdelingen gevestigd worden. In het huidige gebouw van de provinciale hoofdzetel in Genk komen op termijn de drie Genkse afdelingen samen. 

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.