Typ om te zoeken

Facility Woonzorgcentra

Woonzorgcentra op weg naar de eiwitshift

Delen

In woonzorgcentrum Sint-Bavo, onderdeel van GZA Zorg en Wonen Antwerpen, kregen bewoners onlangs niet zomaar worst en hamburgers voorgeschoteld, maar een variant die voor de helft vegetarisch werd gemaakt. Dit testproject van Sodexo werd door de bewoners vrij goed ontvangen, zegt Leen Stas, manager hoteldiensten bij GZA Zorg en Wonen. 

“De vraag vanuit Sodexo was om het 50-50-project, met worst en hamburgers die voor vijftig procent bestonden uit plantaardige ingrediënten, voor te stellen aan onze bewoners en te peilen naar de reacties. En die waren veelal positief”, vertelt Leen Stas. “We gaven in de meeste woonzorgcentra al eens per week vegetarische maaltijden, maar die zijn niet altijd een succes. De herkenbaarheid van de producten, die eruitzien als een échte hamburger en een échte worst, zorgde ervoor dat bewoners dit meer apprecieerden.” 

“Onze bewoners staan niet altijd te springen voor vegetarische gerechten, en dat is soms onterecht.” 

Onaangekondigd 

Het voorstel van Sodexo kwam er in het kader van de eiwitshift, waarbij de deelnemende actoren er naar willen streven om eiwitten vaker uit plantaardige bronnen te gaan halen, in plaats van dierlijke. “Dat is niet evident”, geeft Leen Stas toe.  

“Onze bewoners staan niet altijd te springen voor vegetarische gerechten, en dat is soms onterecht. Wanneer we een onverwachte switch maken in het menu, waardoor er een vegetarisch gerecht geserveerd wordt zonder dat we dat aankondigen, is er vaak niets aan de hand is. Maar als het aangekondigd wordt, wat we wel steeds proberen doen, staan veel bewoners er toch weigerachtig tegenover.” 

Zoals dat ook met het normale vegetarische aanbod gaat, kende ook het proefproject voor- en tegenstanders. “De reactie van de bewoners was, net als het project, 50-50”, lacht Leen Stas. “Een deel zei ons ‘ik ken het niet, dus ik wil het niet’, maar er waren ook bewoners die erg enthousiast reageerden. En er waren er natuurlijk ook die het dan weer niet helemaal vonden smaken.” 

Veggie? Niet voor iedereen 

Over het algemeen is de manager hoteldiensten wel tevreden over het experiment. In die mate zelfs dat ze erover denkt om in elk woonzorgcentrum voor te stellen deze producten regelmatig op het menu te zetten. “Ik denk dat we het wel permanent zouden kunnen implementeren, als we er goed over communiceren.”  

Om zo’n vegetarische switch te kunnen maken, moeten de chefs wel mee zijn in het verhaal, vervolgt ze. “Als een chef gewend is om klassiek te koken, kan vegetarisch koken best een uitdaging zijn. Enkele van onze chefs volgden al een opleiding vegetarisch koken bij onze partner Sodexo. Zij testen nu regelmatig nieuwe recepten uit, en kijken wat in de smaak valt bij onze bewoners.” 

Keukens volgen veranderende voorkeuren  

Ook de bewoners moeten nog warm gemaakt worden voor de vegetarische shift. “Of ze daarin meegaan, hangt heel erg af van persoon tot persoon, en van centrum tot centrum. Dezelfde maaltijd kan in het ene woonzorgcentrum een slaand succes zijn, en op een andere locatie absoluut niet aanslaan.”  

De sleutel tot succes, zit in sensibilisering, dat weet ook Leen. “Daar moeten we nog aan werken, dat staat nog in de kinderschoenen.” En daarnaast kan je niet iedereen tevreden stellen. “A la carte koken voor iedereen zou heel mooi zijn, maar dat lukt niet. Het belangrijkste is dat de bewoners tevreden zijn, en dat ze elke dag een goede maaltijd krijgen waar ze kunnen van genieten.” 

Bewoners die dagelijks vegetarisch willen eten, kunnen dat natuurlijk ook, voegt Leen Stas nog toe. “Maar voorlopig zijn dat er niet veel: ik schat twee of drie op 1.200 bewoners.” Maar dat verandert, zegt ze. “Over tien jaar zullen dat er al een pak meer zijn. We zullen ook veganisten krijgen, en steeds meer allergieën en intoleranties. Kortom, we gaan ons serieus mogen aanpassen”, lacht ze.  


De eiwitshift, wat is dat?  

Dat we eiwitten nodig hebben, staat als een paal boven water. Zeker voor herstellende patiënten zijn deze voedingstoffen van groot belang. Maar uit welke voedingsmiddelen we die eiwitten halen, daar kunnen we nog wél aan werken. En dat is wat de eiwitshift wil doen.  

Er zijn veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten. Die kunnen we onderverdelen in twee grote categorieën: de voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (zoals vlees, vis, melk en eieren) en voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong (granen, peulvruchten, noten…). Op dit moment haalt de gemiddelde Vlaming zestig procent van zijn eiwitten uit dierlijke producten, en veertig procent uit plantaardige. En die verhouding is niet ideaal.  

Immers, over het algemeen hebben dierlijke producten een grotere impact op het milieu dan de plantaardige variant. Er is meer land en water voor nodig, en de broeikasgasuitstoot is hoger. Daarom wil Vlaanderen, in samenwerking met de verschillende partners van de Green Deal Eiwitshift, de verhouding tegen 2030 veranderen, tot we voor veertig procent dierlijke eiwitten consumeren, en voor zestig procent plantaardige.  


LEES OOK:

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *