Typ om te zoeken

Woonzorgcentra

Woonzorgcentrum Sint-Vincentius Kalmthout: naadloze totaalzorg in een woonzorgboulevard

Delen

“Sint-Vincentius, dat sinds 2014 deel uitmaakt van de GZA groep, speelt in de noorderkempen een belangrijke rol als woonzorgaanbieder. Omdat het oorspronkelijke gebouw niet meer voldeed aan de huidige eisen werd overgegaan tot een complete nieuwbouw in drie fasen. Tijdens de verschillende fasen werden de bewoners verhuisd naar hun nieuwe kamers. De eerste fase van 2009 tot 2011 betrof de realisatie van een nieuwe linkervleugel met 24 serviceflats, een CM-filiaal, een Assistwinkel, een vestiging van het Wit-Gele Kruis en een deel van het lokaal dienstencentrum. Het restaurant werd eveneens gerenoveerd en er werd een bijkomende parkeergelegenheid gerealiseerd. Een tweede fase van 2011 tot 2013 omvatte een nieuwbouwproject met 4 serviceflats, 77 woonzorgkamers, een ondergrondse garage, een keuken en bergruimtes, en een groendak van 1280m². Om het beeld compleet te maken: de derde fase – van eind 2013 tot september 2015 – zal aansluiten op het bestaande gedeelte en omvat een afbraak, renovatie en nieuwbouw met de nodige kamers en serviceflats. Ook de logistieke diensten krijgen een nieuw onderkomen.”

Skeletbouw zorgt voor flexibiliteit

“Het gebouw voldoet ruimschoots aan alle eisen op het vlak van de energieprestatieregelgeving. Wij opteerden bewust voor een skeletbouw. Op die manier kunnen we flexibel wijzigingen aanbrengen aan de functies en de indeling van de gebouwen. Een woonzorgcentrum is geen statisch gegeven, de zorgvraag is voortdurend aan verandering toe. Als organisatie moet je daar soepel op kunnen inspelen. Ook de technieken werden modulair opgebouwd zodat we er steeds kunnen herschikken. De gevel van het complex is voornamelijk bekleed met klassieke rode gevelsteen in combinatie met houtafwerking, crepi en witte plaatbekleding. We hechten veel belang aan een comfortabele woonomgeving. Zo is de oppervlakte van de kamers gestegen tot 65m² per bewoner, inclusief alle gemeenschappelijke ruimten. TV, WIFI en alle andere moderne voorzieningen zijn aanwezig, inclusief een ondergrondse parking, zowel voor bewoners als personeel. Het woonzorgcentrum maakt onlosmakelijk deel van het dorpsbeeld. Bewoners en bezoekers kunnen genieten van een aangrenzend park, annex werd ook een 40-tal volkstuinen gerealiseerd. De cafetaria is bovendien toegankelijk voor de inwoners van Kalmthout wat nog verder bijdraagt tot een integratie in de gemeente.”

Een voorbeeld van samenwerking

“Over tien jaar zal een solitair woonzorgcentrum niet meer bestaan. Meer dan ooit is het zaak om de krachten te bundelen. Met de toetreding van Sint-Vincentius tot de GZA Woonzorggroep wordt de werking in het noorden van de provincie Antwerpen verder versterkt en uitgebreid. De negen huizen van de GZA Woonzorggroep bieden een thuis aan meer dan 800 ouderen in de Antwerpse provincie. GZA vormt een sterke locomotief, terwijl we anderzijds ook blijven inzetten op de voordelen van kleinschaligheid. Op die manier kunnen we een antwoord bieden op de vraag naar kwaliteitsvolle en betaalbare woonzorg. In de regio is er voornamelijk een grote wachtlijst voor begeleiding en opname van personen met dementie. Tot voor kort kon men hiervoor enkel in De Blijster in Essen terecht, met dit nieuwbouwproject wordt de opvangcapaciteit voor deze doelgroep gevoelig verhoogd.”
Daarnaast wijzen Frans Beyers en Jules Van der Flaas ook op de noodzaak tot extramurale samenwerking. “Alle betrokken diensten – thuiszorg, OCMW, huisartsen, enz. – werken samen om ouderen gepaste zorg en begeleiding aan te bieden in elke fase van hun loopbaan. Met Sint-Vincentius hebben wij op dat vlak een gedifferentieerd aanbod met zowel dag- en kortverblijf, assistentiewoningen, kortverblijf en permanente woongelegenheid. Meer dan ooit wensen bewoners een geïndividualiseerde zorg op maat. De nieuwbouw zorgt in ieder geval voor een dynamiek zowel bij de bewoners als bij de medewerkers.”

Kader: woonzorgcentrum Sint-Vincentius Kalmthout in een notendop:

  • Nieuwbouw in drie fasen: twee fasen zijn gerealiseerd, oplevering van fase 3 in september 2015
  • Aanbod van dag- en kortverblijf, assistentiewoningen, permanente woongelegenheid
  • Een thuis voor 140 semi-valide zorgbehoevende ouderen en mensen met dementie in leefgroepen van ongeveer 30 bewoners of in één van de 26 assistentiewoningen

Aantal medewerkers: 90 FTE, in totaal 120 medewerkers
 
 
 
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *