Senioren fietsen virtueel door hun dorp op slimme hometrainer

WZC Witte Meren Mol, VITO & KU Leuven winnen PRoF Award 2015

Senioren fietsen virtueel door hun dorp op slimme hometrainer

Het woonzorgcentrum Witte Meren in Mol heeft, samen met VITO en KU Leuven, eind mei met het project ‘Fietsen doorheen je verleden’ de PRoF Award gekregen. PRoF (Patient Room of the Future) werd opgestart in 2009 aan de Gentse universiteit en staat voor een Europese open innovatie consortium met meer dan 300 professionals en organisaties uit de gezondheidszorg. Het bekroonde project van WZC Witte Meren Mol werd geselecteerd als het meest innovatieve project uit meer dan 30 voorstellen uit zeven verschillende landen.
Het project ‘Fietsen doorheen je verleden’ is een samenwerking tussen zorgprofessionals en onderzoekers uit woonzorgcentrum Witte Meren, VITO en KU Leuven. ‘We bouwen een platform uit dat bewoners uit een woonzorgcentrum aanmoedigt om fysiek actief te blijven. Dit doen we door de gebruikers volledige vrijheid aan te bieden om de buitenwereld te ontdekken vanuit de veilige omgeving van het woonzorgcentrum’, zegt Jan Smolders, directeur van het WZC Witte Meren Mol. Het project ontving in 2012 al de Innovation to Care-award en in september 2014 werd het bekroond met de tweejaarlijkse Janssen Open Innovation Award van de Kempische Innovatieraad.
 

Hele proces nog in ontwikkeling

Wat behelst het project concreet? Directeur Jan Smolders geeft tekst en uitleg: ‘We ontwikkelden met de Leuvense universiteit en onderzoekers van VITO een hometrainer waarmee bejaarden virtueel door hun oude woonplaats kunnen fietsen. Deze hometrainer is gekoppeld aan een beeldscherm dat het gevoel van een ritje door het dorp simuleert dankzij beelden van Google Street View. Deze slimme fiets motiveert de senioren niet alleen om te bewegen, in de toekomst zal hij ook allerlei informatie opleveren over de gezondheid en fysieke activiteit van de fietsende senior. Zo zullen we gegevens over de trapfrequentie, de hartslag, het oriëntatievermogen… kunnen verzamelen. Interessant is ook dat we op deze manier gezondheidsproblemen zoals hartfalen of alzheimer vroegtijdig kunnen opsporen, maar heel dit proces is nog in ontwikkeling.’
Het interactieve fietsproject krijgt intussen ook de steun van de Koning Boudewijnstichting en VOKA Health Community. ‘We willen nu als woonzorgcentrum op zoek gaan naar een commerciële partner om dit project ook elders toe te passen. Niet zozeer om er munt uit te slaan, wel omdat deze hometrainer de bewoners niet alleen hun dagelijkse portie beweging bezorgt maar ook het sociale contact bevordert. Een heel belangrijk gegeven in een woonzorgcentrum. Senioren beginnen spontaan te vertellen over hun verleden; ze praten over vroeger tijdens het zien van de bewegende beelden van de straten waar ze door fietsen’, aldus Jan Smolders.
Wat is de rol van VITO & KU Leuven in dit verhaal? Jan Smolders: ‘In samenwerking met VITO ontwikkelde KU Leuven software die mensen toelaat een route door een zelfgekozen omgeving te fietsen. De data die tijdens het fietsen op de hometrainer wordt opgeslagen, gebruikt VITO om aan gezondheidsmonitoring te doen.’
Het woonzorgcentrum Witte Meren in Mol is erkend voor 133 woongelegenheden waarvan 84 woongelegenheden als RVT en 49 als ROB. Er zijn ook drie erkende woongelegenheden voor kortverblijf. Daarnaast is er een erkend dagverzorgingscentrum voor 15 gebruikers.
 

Sociaal motiverende vrijetijdsbesteding

‘Het bestendigen en optimaliseren van de persoonlijke mobiliteit en het dagelijkse functioneren is één van de doelstellingen waar het woonzorgcentrum dagelijks aan werkt. WZC Witte Meren ondersteunt haar bewoners om zo zelfstandig mogelijk te zijn. Wij streven uitdrukkelijk naar integratie van de bejaarde in de huidige maatschappij. Vertrekkende vanuit deze visie hebben wij dit al fel bekroonde project gelanceerd. Het project ‘Fietsen doorheen je verleden’ ontwikkelt interactiviteit die bewoners van een woonzorgcentrum doen rondfietsen in hun omgeving van vroeger. Elke bewoner kan door een speciaal ontwikkelde technologie op zoek gaan naar zijn of haar vertrouwde straten en wijken. Het systeem wordt volledig bestuurd door de gebruiker. Het nostalgische karakter en het virtueel bezoeken van bekende plaatsen uit het verleden biedt een belangrijke meerwaarde voor mensen met afnemende fysieke en cognitieve mogelijkheden. Tegelijkertijd biedt het project een platform voor de bewoners om op een sociaal motiverende manier de vrije tijd door te brengen en de fysieke conditie te bevorderen. Daarnaast kunnen we ook individueel tegemoetkomen aan de wensen van de gebruiker, een erg interessant gegeven. De komende jaren zetten we verder in op het project ‘Fietsen doorheen je verleden’ in een business team van Voka Health Community. Daarnaast engageren we ons binnen de themagroep Wonen & Zorg’, aldus directeur Jan Smolders tot besluit.
 
hometrainer_MG_3524-kl[1] hometrainer_MG_3647%20copy[1]
 
Foto’s: Copyright KU Leuven/Rob Stevens

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.