Typ om te zoeken

HR

“Ziekenhuissetting zorgt voor specifieke bouwkundige uitdagingen”

Delen

Corinne De Caluwe doorzwom al heel wat bouwprojecten doorheen haar carrière. Acht jaar geleden zocht de industrieel ingenieur bouwkunde haar heil in de zorgsector en werd ze projectcoördinator infrastructuur bij az Sint-Blasius in Dendermonde.
 
Corinne kwam acht jaar geleden aan in az Sint-Blasius met een rugzak vol ervaring, opgedaan bij Volvo Trucks voor Arcadis, Bopro en MG Consulting. “Bij mijn vorige jobs waren de projecten voornamelijk kantoren en industriële gebouwen”, vertelt Corinne. “En dat is toch een andere context dan ziekenhuisinfrastructuur. Een ziekenhuis draait 24/7 en daar moet je volop rekening mee houden.Alles moet blijven draaien. Dat is een extra uitdaging, maar eentje die ik met plezier aanga.”
 
Op dit moment ligt de focus op de bouw van twee extra verdiepingen bovenop het chirurgisch dagcentrum. “Daarin komen onder andere onze palliatieve eenheid en de SP-dienst Locomotorische Revalidatie. Op het dak komen er zonnepanelen, en dit voor de eerste keer in onze geschiedenis. De afdeling nucleaire geneeskunde is momenteel volop in verbouwing.  Op die manier kan er een nieuwe SPECT-CT geplaatst worden. Ook de dienst fysiotherapie en het onthaal maken zich op voor een verbouwing. Op de lange termijn concentreren we ons dan weer op het nieuwe masterplan dat in 2019 in voege gaat.We werken nu aan de laatste details van dat plan. Zo staat er een uitbreiding van het operatiekwartier op het menu, verbouwen we enkele bestaande afdelingen, en ook het onthaal en het restaurant worden opgefrist. Al deze werken voeren we volledig met eigen middelen uit”, licht Corinne toe.
 
“Een belangrijke eigenschap die ik terug wil zien in de mensen met wie ik samenwerk is betrokkenheid.”
 
Corinne De Caluwe werkt nauw samen met de technische dienst van het ziekenhuis, maar werkt vooral ook samen met externe partners. “Architectenbureaus, studiebureaus, aannemers… Een belangrijk deel van mijn functie is het aansturen van alle verschillende actoren, met in het achterhoofd altijd de drie grote pijlers die elk project maken of kraken: tijd, budget en kwaliteit.Een belangrijke eigenschap die ik in elk geval terug wil zien in de mensen met wie ik samenwerk is betrokkenheid. Om tot een goed resultaat te komen moet je een beroep kunnen doen niet zomaar op experten, maar op experten die betrokken zijn.”
 
“Een project is doorgaans maar zo goed als de input die je verkrijgt van de eindgebruiker.”
 
Als coördinator vormt Corinne ook een brug tussen het uitvoerende luik van de projecten en de eigenlijke gebruiker: “De kwaliteit van een project hangt af van de externe partners, maar ook van de interne klant, de eigenlijke gebruiker. Meestal zijn dat hoofdverpleegkundigen, maar het kan ook een arts zijn. Een project is doorgaans maar zo goed als de input die je verkrijgt van de eindgebruiker.”
 
“Sommige uitdagingen zijn specifiek voor de ziekenhuissector, zoals het naleven van de strikte regels voor ziekenhuishygiëne en brandveiligheid. Daarnaast willen we in de toekomst patiënten meer betrekken bij bouwprojecten. Nu denken we nog te veel voor de patiënt, zonder hem als een actieve actor te zien. Patiëntgerichtheid dien je mee te nemen van in de conceptfase. Als patiëntgericht ziekenhuis zullen we zo nog beter kunnen investeren in een helende, rustgevende omgeving.”
 
“Patiëntgerichtheid dien je mee te nemen van in de conceptfase.”
 
Corinne De Caluwe is ondertussen een vaste klant in het ZORG.tech-gebeuren. “Via het technisch diensthoofd ben ik in contact gekomen met de vereniging, die mij omschreven werd als een praktische bron aan informatie. Dat kan ik na jaren lidmaatschap alleen maar bevestigen. Zowel van je collega-leden als de sprekers op seminaries, kringwerkingsactiviteiten en congressen pik je heel wat op. Het mooie is bovendien dat ZORG.tech letterlijk een vereniging is, een eenheid.Je voelt er geen concurrentie, iedereen wil er samenwerken aan een betere zorg, in ons geval op technisch vlak.”
 
Dit artikel verscheen in editie 020 van het magazine Zorg&Techniek (zorg.tech)

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *