Ziekenhuizen krijgen perspectief voor vaccinatie van personeel op spoed en intensieve zorgen

Door de onzekerheden in de leveringen van Pfizer de komende weken, heeft Zorg en Gezondheid gisteren de Vlaamse hub-ziekenhuizen moeten vragen hun vaccinaties te pauzeren. Na overleg met het FAGG over de bijgestelde leveringen voor de komende weken en met de hub-ziekenhuizen, zijn nieuwe afspraken gemaakt met de ziekenhuizen om op korte termijn te kunnen starten met het vaccineren van personeel op spoeddiensten en intensieve zorgen.
Zorg en Gezondheid zal deze principes hanteren:

  • We gaan uit van leveronzekerheid de komende weken. Het FAGG heeft ons cijfers bezorgd over wat Vlaanderen mag verwachten de komende drie weken. Dit beschouwt Zorg en Gezondheid momenteel als prognoses, niet als garanties. Dat is een basis om mee te plannen, met reserves. In de ziekenhuizen zal gevaccineerd kunnen worden wanneer de vaccins er zijn, niet wanneer ze enkel aangekondigd worden door de leverancier.
  • De geplande leveringen aan de woonzorgcentra voor het vaccineren van de bewoners worden gegarandeerd met een tweede dosis van de bewoners op dag 21. Ook de geplande vaccinaties van het personeel in de woonzorgcentra gaan door zoals gepland. De huidige stocks, aangevuld met een deel van de leveringen (prognoses) volgende weken, volstaan daarvoor.
  • De Vlaamse ziekenhuizen kunnen starten met de vaccinatie van personeel op spoeddiensten en ICU zodra de verwachte leveringen er ook daadwerkelijk zijn.

Gebaseerd op de prognoses van de toekomstige leveringen, krijgt elk ziekenhuis met een spoeddienst en afdeling intensieve zorg de komende dagen een eerste quotum: een cijfer hoeveel personeelsleden in hun prioritaire diensten zij kunnen vaccineren. Op dit moment kunnen zij nog niet starten (rood licht). Wanneer de vaccins arriveren in het hub-ziekenhuis en de levering dus gegarandeerd is, krijgt het ziekenhuis waar gevaccineerd zal worden, signaal dat ze zich klaar kunnen maken voor vaccinatie binnen hun quotum (oranje licht). Zodra de vaccins arriveren in het ziekenhuis waar gevaccineerd zal worden, gaat het licht op groen en start de vaccinatie met de juiste procedures.
Wanneer de ziekenhuizen kunnen starten, zal dus afhangen van de leveringen en leverhoeveelheden. Dit zal ook verschillen per ziekenhuis. Sommige hub-ziekenhuizen die nu mogelijk al voldoende stock in huis hebben, kunnen starten zodra hun quotum bepaald is.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.