Ziekenhuis Mol en Geel

Ziekenhuizen Mol en Geel op weg naar eengemaakte campus

De ziekenhuizen van Mol en Geel hebben een intentieverklaring ondertekend. Daarin bevestigen ze de eerder gemaakte afspraken om nauwer samen te werken én gaan ze akkoord met een stappenplan. Op termijn is het de bedoeling dat deze ziekenhuizen integreren tot een eengemaakte campus. Dat in het kader van het Zorgstrategisch plan van de Kempen.

“Er is een duidelijke intentie tot integratie die moet uitmonden in een eengemaakte campus op langere termijn”, klinkt het bij Eddy Jennen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Heilig Hartziekenhuis Mol. Waar dat deze nieuwe eengemaakte campus gevestigd wordt, is nog niet duidelijk. “Er volgen nu gesprekken met lokale en Vlaamse overheden, want een toekomstig ‘hospital of the future’ gaat over meer dan stenen”, vult Jan Flament, CEO Ziekenhuis Geel, aan. “Het gaat over de creatie van een zorgaanbod voor de regio in functie van de behoefte van haar inwoners.”

De regio vergrijst bijvoorbeeld sterker dan de meeste Vlaamse regio’s. Dat zal op termijn zorgen voor meer chronische zieken. Er is ook een tekort aan geestelijke gezondheidszorg en en er is een ‘onderaanbod’ aan zorg ten opzichte van het Vlaamse gemiddelde.

Gedeelde visie

Het nieuwe ziekenhuis moet tegemoet komen aan die noden, maar ook passen binnen de Vlaamse begroting. “De huidige infrastructuur zal nog jaren bestaan”, klinkt het dan ook. “We dienen die infrastructuur in stand te houden, zodat kwalitatieve zorg primeert op beide ziekenhuislocaties.” Hiermee impliceert dr. Ivo Jacobs, CEO van Heilig Hartziekenhuis Mol, dat investeringen in de huidige ziekenhuizen nodig blijven.

De integratie van Mol-Geel verloopt in nauwe samenwerking met de ZNK-partners (waar de ziekenhuizen van Herentals en Turnhout ook toe behoren, nvrd) en binnen de globale contouren van het Zorgstrategisch plan van de Kempen. Het netwerk telt vandaag vijf campussen. Dat wordt herleid naar drie, waar de eengemaakte campus Mol-Geel meer gespecialiseerde zorg zal moeten aanbieden.

“Vanuit een gedeelde visie worden verregaande afspraken tot samenwerking en wederzijdse ondersteuning gemaakt betreffende zorg- en niet-zorg-activiteiten. Dat gebeurt telkens in dialoog. Bestaande samenwerkingen worden daarbij uiteraard ook gerespecteerd.”

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.