ziekte van Alzheimer

Nieuwe hersenscanner spoort ziekte van Alzheimer in vroeg stadium op

Een nieuwe magnetische scanner die de hersenen gedetailleerd in beeld brengt, zou de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium kunnen opsporen. VUB, ULB, UZ Brussel en de Brusselse start-up Digita.AI ontvangen 1,2 miljoen euro van Innoviris, het Brusselse agentschap voor technologie en innovatie, om in te zetten op het project.

De ziekte van Alzheimer is nog steeds een ongeneeslijke ziekte die één op de negen personen ouder dan 56 treft. De klassieke scanners gebruiken gekoelde sensoren, maar die kunnen niet zomaar op de schedelhuid aangebracht worden, waardoor de resolutie van de beelden relatief klein is. Bijgevolg wordt de diagnose meestal gesteld als de ziekte al in een vergevorderd stadium zit. De nieuwe elektromagnetische OPM-scanner (Optically Pumped Magnetometers) kan dichter bij de schedelhuid aangebracht worden. Dat resulteert in een scherper beeld, waardoor het uitvallen van delen van de hersenen, of het minder performant worden, sneller vastgesteld kan worden.

Digitale kluis

“We denken dat, als we de diagnose veel vroeger kunnen stellen, we veel meer kans zullen hebben om dat proces met de bestaande medicatie onder controle te houden”, vertelt Jeroen Van Schependom (VUB). “Bovendien kunnen we het signaal veel preciezer lokaliseren zoals we recent ook hebben aangetoond voor epilepsie”, vult professor Xavier De Tiège, neuroloog (ULB), aan.

Ook de opvolging van het ziekteproces is belangrijk. Samen met Digita.AI worden datapods bijgehouden die als persoonlijke digitale kluis van de patiënt dienen. Het is de patiënt zelf, of de familie, die de medische data in de kluis beheren. De onderzoekers krijgen 1,2 miljoen euro steun van Innoviris voor het hele project.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.