ZNA Cadix

Opening ZNA Cadix uitgesteld door wereldwijde logistieke crisis

Het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix zal pas in september 2023 openen, en niet in maart dat jaar. De wereldwijde logistieke crisis veroorzaakt te veel vertraging voor de technische inrichting van het gebouw, laat ZNA weten.

“Met pijn in het hart laten we weten de datum in maart 2023 niet meer te kunnen halen”, laat Els van Doesburg van ZNA weten. De disruptieve logistieke keten is de boosdoener. Onder andere de levering en plaatsing van looddeuren, ventilatiesystemen en aangepaste koelgroepen voor medische beeldvorming lopen vertraging op. Zonder deze uitrusting kan het ziekenhuis niet werken, en mag het wettelijk gezien niet openen. Dat betekent dat de verhuis van ZNA Stuivenberg opschuift naar september 2023.

Daarnaast wil ZNA Cadix openen met de nieuwste medische toestellen, maar toen het plan uitgetekend werd, waren nog niet alle toestellen op de markt. Er moeten dus aanpassingen gemaakt worden aan de inrichting en structuur, om het ziekenhuis alsnog te voorzien van de nieuwste technologie. “Bovendien moest er voor elk nieuw toestel een eigen stabiliteitsonderzoek gebeuren van de ruimte waarin het komt te staan. Dit leidde tot bijkomende verstevigingen van een aantal vloeren”, klinkt het.

Schaarste op de markt

De verhuis is voorzien voor 18 september 2023. “Jammer genoeg jaagt de oorlog in Oekraïne ook een wereldwijde schokgolf door de logistieke keten. Het conflict vertraagt een aantal belangrijke leveringen en werken voor de inrichting van het nieuwe ziekenhuis. Daarnaast heeft de coronapandemie de particuliere vraag naar bouwmaterialen doen groeien, wat tot schaarste op de markt leidt. Samen met de leveranciers en ZNA doen we al het mogelijke om ZNA Cadix snel en veilig klaar te krijgen voor de patiënten en het personeel”, laat ook Wim Straetmans, bestuurder van K.EUR Development, de opdrachtnemer, weten.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.