Om kinderen en jongeren met psychiatrische problemen een betere opvang te bieden, is ZNA vandaag gestart met de modernisering van zijn Universitaire Kind- en Jeugdpsychiatrie (UKJA) op de Middelheimsite. Na afloop van de werken kunnen daar 138 patiëntjes terecht. Nu zijn die nog verspreid over drie locaties. Het project is goed voor een investering van 57 miljoen, via een subsidie van de Vlaamse overheid. De werken zijn klaar in de loop van 2027.
Els van Doesburg, voorzitter ZNA: “Met deze investering krijgen 138 kinderen en jongeren met ernstige psychiatrische problemen naast specifieke gespecialiseerde kinder- en jeugdpsychiatrische zorg ook infrastructuur op maat. ZNA wil ook op dit vlak een voortrekkersrol spelen in Vlaanderen.”


“Door de verschillende afdelingen op één site samen te brengen kunnen we een zeer kindvriendelijke omgeving creëren in een omgeving die volledig op hun noden is ingevuld”, vervolgt ze. “Daarmee helpen we niet alleen deze kinderen en hun ouders, we voorkomen een spiraal aan problemen waar jongeren in terecht kunnen komen door snel in te grijpen. Investeren in kinderen is investeren in een hele maatschappij. Als voorzitter ben ik bijzonder trots om hiervoor vandaag de eerste spade in de grond te mogen steken.”
Drie afdelingen op één site
Met een nieuwbouw en renovatie van het huidige gebouw brengt ZNA in 2027 zijn drie afdelingen kinderpsychiatrie onder op één site. Momenteel is de ZNA Universitaire Kind en Jeugdpsychiatrie verspreid over meerdere sites:
- ZNA Middelheim: 52 bedden + 21 plaatsen voor dagbehandeling
- Containerunits bij ZNA Koningin Paola kinderziekenhuis (17 bedden + 14 plaatsen voor dagbehandeling)
- ZNA Hoge Beuken (Hoboken): 24 bedden + 10 plaatsen voor dagbehandeling
- ZNA Sint-Erasmus (Borgerhout): raadpleging
De vernieuwde kinder- en jeugdpsychiatrie zal 138 bedden tellen voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Het gaat om 85 bedden voor de langdurige opvang van kinderen, acht bedden voor de opvang van jeugddelinquenten met psychiatrische problemen en 45 plaatsen voor dagbehandeling.


Werken in drie fases
De werken tellen drie fases. De eerste daarvan omvat de bouw van vier leefgroepen. Die fase zal zins volgend jaar klaar zijn. Een leefeenheid bestaat uit acht slaapkamers, een leefruimte, een keuken en andere ondersteunende ruimtes. De leefeenheden zijn gesloten afdelingen en hebben elk een afgesloten binnentuin.
Vervolgens wordt de huidige voorbouw afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw van drie verdiepingen voor dagbehandelingen, consultaties en een ziekenhuisschool. Die werken zijn afgerond in 2025.
De derde en laatste fase is de renovatie van het bestaande ‘Karrewiel’-gebouw met twee uitbreidingen voor dagbehandelingen. In de loop van 2027 is alles klaar.


LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE
- ‘Mobiliteitsmenu’ moet patiënt duurzamer naar AZ Maria Middelares krijgen
- Wouter Degrève is nieuwe voorzitter CM Vlaanderen
- Een derde van de gehospitaliseerde Covid-patiënten heeft na één jaar hartafwijking
- Digestief Centrum Maria Middelares steekt de grens over
- AZ Herentals berekent CO₂-voetafdruk: uitstoot is vooral indirect