ZNA overstap

ZNA stapt over naar nieuw elektronisch patiëntendossier: tijdelijk minder activiteit

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) zet de gegevens van 1,6 miljoen patiënten over naar een nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD). Om dat veilig en vlot te doen verlopen, vermindert het ziekenhuis tijdelijk het aantal opnames en operaties.

In de week van 23 september voert ZNA een grote operatie door. De gegevens van ruim anderhalf miljoen patiënten worden overgeheveld van meerdere plaatsen naar één digitaal dossier per patiënt. Dat moet leiden tot een grotere patiëntveiligheid, en uiteindelijk betere zorg. Maar zoals u weet is geduld een mooie zaak. ZNA zet het aantal geplande operaties en opnames tijdelijk op een lager pitje, zodat de ‘verhuis’ vlekkeloos verloopt. De overstap gebeurt namelijk met een zogenaamde big bang. Daarbij neemt het hele ziekenhuis tijdelijk een nieuw pakket in gebruik.

De afbouw van activiteiten werd al eerder gestart. “De spoeddiensten, materniteit, dialyse en de afdeling intensieve zorg en psychiatrie blijven op normale sterkte werken”, klinkt het. Ziekenhuizen in de regio springen bij om het tijdelijk tekort op te vangen. “In de periode na de overstap kunnen consultaties ook wat langer duren doordat onze mensen werken met een nieuw pakket”, zegt Katrien Bervoets, medisch directeur ZNA.

Ervaring van GZA Ziekenhuizen

“Het gaat om een gigantisch en complex project”, vult Wouter De Ploey, CEO van ZNA, aan. “Het is alsof je een nieuw ziekenhuis bouwt, maar dan digitaal. Tot nu toe waren de gegevens van patiënten verdeeld over 72 verschillende toepassingen, soms ook papieren dossiers.” Dat complex project heeft gevolgen voor patiënten, weet ZNA dankzij de ervaring van ziekenhuizen die eerder een EPD invoerden. “We hebben alles gedaan om de overstap naar het nieuw elektronisch patiëntendossier vlot te laten verlopen: samen met onze netwerkpartner GZA Ziekenhuizen hebben we ongeveer 8000 artsen en medewerkers opgeleid over het pakket”, laat Annick Wauters, algemeen directeur Kwaliteit & Innovatie, weten. “Daarnaast hebben we meer dan 600 ZNA-medewerkers klaargestoomd tot expertgebruiker en zijn er bij de overstap 400 specialisten van leverancier ChipSoft aanwezig om eventuele problemen meteen op te lossen. We hebben ook goed opgelet toen we onze netwerkpartner GZA Ziekenhuizen in juni ondersteunden bij de overzetting van een miljoen patiëntendossiers.”

Van donderdag 22 september tot en met zondag 25 september zijn er geen geplande opnames of ingrepen bij ZNA. Als alles vlot verloopt, stijgt het zorgaanbod stapsgewijs in de weken erna.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.