Typ om te zoeken

Woonzorgcentra

Zo creëer je écht een healing environment in de zorgsector: met licht, kleuren, natuur… en geurbeleving

Delen

Actual Care ging op bezoek bij Ronald De Buck (woon- en zorgcentra De Foyer) in het Gentse woonzorgcentrum Zilversterre. Weinig plekken in Vlaanderen waar zoveel betekenis wordt gegeven aan het begrip healing environment als hier. Zo zijn de woon- en zorgcentra van De Foyer een pionier in de Vlaamse zorgsector op vlak van geurbeleving. De impact van geur op het welzijn mag dan ook niet onderschat worden.
 
Eind 2017 opende woon- en zorgcentrum de Zilversterre de deuren. Met een bezetting van 80% en een verwachte bezetting van 100% eind dit jaar mag de zorginstelling gerust een schot in de roos genoemd worden. Niet alleen op vlak van infrastructuur en faciliteiten betreft het een hoogvlieger, ook op vlak van healing environment en beleving.
 
Afgevaardigd bestuurder Ronald De Buck is al 30 jaar actief in de sector en bezocht in die periode meer dan 300 Vlaamse woonzorgcentra. Goede maar ook minder goede voorbeelden. Hij wist dan ook heel goed hoe hij van het nieuwe woon- en zorgcentrum een parel kon en zou maken. We spraken hem specifiek over geurbeleving, want op dat vlak zijn Ronald en zijn team de onvervalste pionier van de Vlaamse zorgsector.
 
“Voor zover ik weet was WZC de Zilvermolen het allereerste woonzorgcentrum in Europa dat volledig begeurd wordt”, opent Ronald. “Al enkele decennia hebben we het inmiddels over healing environment en de impact van natuur, licht en kleuren op het welzijn. Maar daar moet je eigenlijk ook geurbeleving aan toevoegen.”
 
Met de Zilvermolen (open sinds 2015) en nog meer met de Zilversterre (open sinds 2017) wou De Foyer vzw meer dan ooit zijn kans grijpen om met geuren te werken. “De vraag was: Hoe doen we het meteen goed in een zorgomgeving? Zeker enkele jaren geleden was er heel weinig informatie beschikbaar hieromtrent. Zo woonde ik een beurs bij in Nürnberg waar ik een en ander op het spoor kwam en aan het einde van de rit zat ik zowaar naar informatie te graven tot in Zwitserland. Uiteindelijk heb ik de meest waardevolle kennis dicht bij huis gevonden, wat des te aangenamer is”, vertelt Ronald.
 
Dicht bij huis, dat is het Evergemse bedrijf Scentic, waar ze sinds jaar en dag bezig zijn met geurbeleving in allerhande sectoren en hun expertise nu ook al even toepassen in de zorgsector. “Al is het een sector die er nog niet echt mee vertrouwd is”, pikt Tine Devriendt van Scentic in. “We merken wel dat de interesse en de erkenning van het belang van geurbeleving toeneemt. Het moet wel op een subtiele manier gebeuren. Dat is heel belangrijk. Als je binnenkomt mag je niet het gevoel hebben dat de geur bewust gecreëerd wordt, zodat het niet overweldigend overkomt.”
 
DSC_0661
 
“En zeker niet in de zorgsector”, zegt Ronald. “We willen een aangename omgeving creëren zonder al te heftige prikkels. Daar doe je mensen met dementie bijvoorbeeld geen plezier mee. De focus ligt op rust en welzijn. Akoestiek speelt daar ook een rol. We bouwen bewust met heel dikke binnenmuren om zo de geluidsoverdracht te beperken. In onze huizen ligt het gebruik van slaapmedicatie tot twee derden lager in vergelijking met andere woonzorgcentra. Dat wist onze huisapotheker mij te vertellen.”
 
Binnen de woonzorgcentra van De Foyer worden dezelfde geuren gebruikt. “De geur die we selecteerden voor de meerderheid van de ruimtes past namelijk perfect bij de sfeer die we willen opwekken in elk van onze woonzorgcentra”, licht Ronald toe. “Binnen het woonzorgcentrum zelf heb je wel een variatie aan geuren in functie van specifieke ruimtes, zoals de wellness. De geur evolueert ook mee met de seizoenen, maar in het algemeen houden we vast aan dezelfde aroma’s.”
 
Hoe begin je eraan?
Geurbeleving gaat samen met een goede ventilatie. Eerst moet je de mogelijk aanwezige slechte geuren wegwerken om de goede geuren welkom te kunnen heten. Anders verdoezel je alleen maar. Het is belangrijk om te starten met een propere lei. In een nieuwbouw is dat doorgaans vanzelf het geval.
 
Vervolgens kunt u samen met Scentic een testperiode opstarten. Gedurende enkele weken of maanden kunt u met verschillende geuren en sterktes experimenteren. Populaire geuren in de zorgsector zijn vleugjes kamille, meditation, green tea, grapefruit en vijg. De geurspecialist werkt uitsluitend met geuren op basis van etherische oliën.
 
Zodra de juiste mix gevonden is, kan het snel gaan. Scentic plaatst de toestellen en zorgt ervoor dat alles werkt. Mocht er een toestel defect zijn, dan wordt dit binnen de 24 uur vervangen door een ander toestel. Alles kan bovendien geprogrammeerd worden, denk hierbij aan timing (dag/uur) en intensiteit.
 
“In 95% van de gevallen leidt de proefopstelling tot een vaste samenwerking en dat is een mooi compliment, een bevestiging van ons werk. Dan spreek ik over alle sectoren waarin we actief zijn”, weet Tine Devriendt. “In de zorgsector zijn er nog maar enkele instellingen die er actief mee aan de slag zijn gegaan. Het aantal stijgt, maar wie er nu mee start mag zich nog steeds bij de eerste zorginstellingen van het land rekenen die het welzijn in hun infrastructuur naar een hoger niveau tillen dankzij geurbeleving.”
 
“Niet alleen de bewoners genieten hiervan”, besluit Ronald. “Voor de medewerkers is het een stuk fijner werken en ook de familie van de bewoners merkt de meerwaarde op. Ze hebben een veel beter gevoel wanneer ze op bezoek komen.”
 
Zelf aan de slag met geurbeleving?
Contacteer Scentic (www.scentic.be) vrijblijvend voor meer informatie, hulp of om uw gratis proefperiode te starten.
 
Scentic-GEURBELEVING-Logo
 
 

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *