In de kijker:
Zonnestraal vzw staat in de eerste plaats voor een cliëntgerichte aanpak. Dit betekent dat ze volledig op maat van de mogelijkheden en behoeften van iedere individuele cliënt trachten te werken. Dit doen ze via een breed aanbod aan woonondersteuning en dagbestedingsmogelijkheden.
Wonen: een huis en een thuis
Met onze woonondersteuning richten we ons op personen met een beperking die overdag dagondersteuning volgen of gaan werken. ’s Avonds en in het weekend is er dan ondersteuning in de woongroep. Afhankelijk van je zorgvraag verblijf je ofwel in één van onze gedecentraliseerde woongroepen te Lennik, Herfelingen of Halle, ofwel in één van de woongroepen of in een studio op de hoofdcampus te Lennik. Daar bevindt zich eveneens woongroep Boomgaard: hier specialiseert men zich in volwassenen met een NAH of een andere degeneratieve aandoening. Hier wonen mensen die door een ongeval, een ziekte of een ander trauma niet meer zelfstandig kunnen leven.
Het mobiel team: ondersteuning aan huis
Dit team biedt individuele ondersteuning op maat aan personen met een beperking die alleen of samenwonen. De begeleiders bieden ondersteuning aan huis op verschillende levensdomeinen, op maat van de cliënt. Dit kan gaan van psychosociale begeleiding tot meer praktische of net meer globale ondersteuning. Hier is steeds 24/7 oproepbare permanentie mogelijk via een noodnummer.
Dagbesteding: werken en beleven
Overdag kan je terecht in de atelierwerking in Lennik of in het AMA-atelier ‘t Werkpunt in Ninove.
De atelierwerking in Lennik maakt een onderscheid tussen werken en beleving. In de werkateliers kan je onder andere aan de slag in een semi-industrieel atelier waar je bijvoorbeeld atomaschriftjes samenstelt, maar ook in de boerderij waar alle dieren verzorgd moeten worden en de moestuintjes onderhouden moeten worden. Bij beleving kan je dan weer terecht in de ateliers muziek, crea en sport.
In ’t Werkpunt in Ninove ondersteunen we personen die het moeilijk hebben met het vinden en onderhouden van een zinvolle arbeidsmatige dagactiviteit. Voor hen is een betaalde beroepsarbeid vaak niet (of nog niet) mogelijk. In ‘t Werkpunt trachten we een gedifferentieerd aanbod van activiteiten aan te bieden. Zo wordt samengewerkt met bedrijven uit de regio die werk aanleveren voor het arbeidsatelier. Het tempo ligt hier ook lager dan bij een betaalde job om de drempel zo laag mogelijk te houden.
De Kroon: een uniek ontmoetingscafé
Dit project is ontstaan vanuit de vraag van cliënten voor een nieuwe uitdaging om aan hun persoonlijke doelen te kunnen bouwen. Uniek aan dit café is dat we onze cliënten hier de kans willen geven om de horecastiel te leren in het kader van ‘inclusieve jobdiensten’. Ze leren er werken als ober, afwasser, opdiener, toogmedewerker, hulpkok, en dergelijke. Onlangs ontvingen we hiervoor een mooi bedrag van de Koning Boudewijnstichting via De Warmste Week waarmee we dit project verder willen uitbouwen.
LEES OOK OP ZORG Magazine: