ZORG Leuven: “Bij nagenoeg elke beslissing is er die duurzaamheidstoets.”

Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven, alsook Leuvens schepen van Zorg en Welzijn, Wijkwerking en Begraafplaatsen, zet haar bril met een breed gezichtsveld op als ze over duurzaamheid praat. “Het is zoveel meer dan enkel het milieuaspect. Ik geloof ook erg in een horizontale aanpak en gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.” 

Bieke Verlinden (Voorzitter van Zorg Leuven, Leuvens schepen van Zorg en Welzijn)

Met verschillende woonzorgcentra, assistentiewoningen, lokale dienstencentra, thuiszorg, kinderdagverblijven en een dienst voor onthaalouders, is Zorg Leuven een van de grootste spelers op het vlak van allerhande zorg in Leuven. “Duurzaamheid is iets dat deel moet zijn van je visie en missie, en organisatiebreed moet zijn ingebed.” 
Gemeenschappelijke verantwoordelijkheid 
Op de vraag wie bij Zorg Leuven de kar duwt, is er geen eenduidig antwoord “Onze raad van bestuur is een belangrijke richtinggever. Maar evengoed zijn de facilitaire dienst en centrale aankopers mee de motor en zelfs vaak innovators. Verder hebben we een werkgroep duurzaamheid opgericht over de verschillende departementen heen. Dit om ervoor te zorgen dat we bij alle toekomstige keuzes rekening houden met dat duurzaamheidsaspect. We pakken ons vergrootglas erbij en onderwerpen beslissingen aan een ‘duurzaamheidstoets’Altijd met het idee van ‘hoe kunnen we de kwaliteit van de zorg verbeteren’?” 
Het komt erop aan om iedereen te motiveren om voor duurzame oplossingen te kiezen. “In ons beleidsplan hebben we een aantal acties opgenomen. Een daarvan is dat we de facilitaire dienst verder willen uitbouwen als kenniscentrum en zowel binnen Zorg Leuven als met de sector ervaringen willen uitwisselen. Een centraal en duurzaam aankoopbeleid is eveneens opgenomen in dit plan.” Zo zijn er al verschillende duurzame raamovereenkomsten (bv. voor scannen en printen) en een Green Deal Circulaire Aankopen voor werkkledij en bedlinnen. “De bedoeling is: duurzame keuzes maken voor vandaag en morgen. We gaan geen heel nieuw wagenpark aanschaffen, maar wel vanaf nu, voor elke nieuwe wagen een elektrisch model kiezen. Of voor elk nieuw gebouw of bij elke verbouwing zo duurzaam mogelijk werken.” 
Een aanzienlijke kwaliteitsverbetering 
Duurzaamheid gaat duidelijk veel verder dan enkel het milieuaspect. “Het gaat ook om duurzaam investeren in medewerkers, om een betere verbondenheidde vervlechting van duurzaamheid in de werking, de werk- en woonomgeving, etc.” En ja, Bieke Verlinden gelooft ook dat bijvoorbeeld woonzorgcentra of kinderdagverblijven die duurzame keuzes maken zich in de toekomst meer zullen kunnen onderscheiden. Heel wat duurzame oplossingen zorgen voor een aanzienlijke kwaliteitsverbetering. Voor betere zorg. Dat is waar mensen voor kiezen.” 
Zorg Leuven is terecht fier op het nieuwe woonzorgcentrum Booghuysin hartje Leuven. Een kleinschalig georganiseerd centrum voor personen met dementiebestaande uit acht woningen en gelegen op dezelfde site als het nieuwe kinderdagverblijf Doremy. (Beide openen in het voorjaar van 2021). Er werd gekeken naar leefcirkels en allerlei technologische oplossingen (bv. voor dwaaldetectie), naar duurzame oplossingen (groene daken, recuperatie van regenwater, energieneutraal gebouw…)Elk raam filtert bv. het zonlicht op exact de juiste manier, zodat er minder kunstlicht nodig is, terwijl je toch de binnentemperatuur beheerst. Dit soort oplossingen zijn niet alleen goed voor het energieverbruik, maar ook voor het mentaal welbevinden van onze bewoners én van onze medewerkers. 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.