Ouderenzorg

Zorgband Leie en Schelde breidt uit

De gemeenten Lochristi en Wachtebeke beslisten om vanaf binnen twee jaar de exploitatie van de ouderenzorgdiensten van het OCMW over te dragen aan de Zorgband Leie en Schelde. Eerder besliste de gemeente De Pinte om in 2024 reeds toe te treden.

Op 1 januari 2025 wordt het Oost-Vlaamse zorglandschap herschikt. Om openbare ouderenzorg in de toekomst kwalitatief en betaalbaar te houden, zullen de gemeenten Lochristi en Wachtebeke binnen twee jaar de exploitatie van de ouderenzorgdiensten van hun OCMW niet meer zelf te verzorgen. Vanaf dan neemt Zorgband Leie en Schelde het over.

Concreet gaat het om de volgende dienstverlening:

  • de uitbating van het woonzorgcentrum Scheldevelde (De Pinte), WZC Sint-Pieter (Lochristi) en WZC De Mey (Wachtebeke)
  • lokaal dienstencentrum ‘t Fazantenhof (Lochristi)
  • serviceflats (De Pinte)
  • assistentiewoningen (Lochristi en Wachtebeke)
  • de poetsdienst aan huis (De Pinte – Lochristi)
  • het sociaal restaurant (De Pinte – Lochristi)
  • de minder mobielen centrale (De Pinte – Lochristi)
  • de klusjesdienst (Lochristi)

“Met de toetreding van de gemeenten Lochristi en Wachtebeke worden wij nog slagkrachtiger als groep op de ouderenzorgmarkt”, aldus Egbert Lachaert, voorzitter Zorgband Leie en Schelde.

Voorbereidingen

Vanaf dit jaar start de voorbereiding. Een transitietraject zal ervoor zorgen dat alle diensten op elkaar afgestemd zijn om de effectieve toetreding naadloos te laten verlopen. Zo zal men bijvoorbeeld de volledige ICT-omgeving aansluiten op het Zorgband-netwerk.

Door toe te treden tot deze welzijnsvereniging, garandeert men de lokale tewerkstelling. De gemeenten Lochristi, Wachtebeke en De Pinte kunnen dan ook gebruikmaken van de een aantal schaalvoordelen. Denk aan verhoogde specialisatie, een verhoging van de aankoopkracht, een optimalisering van bepaalde exploitatiekosten en -opbrengsten, maar ook het efficiënter organiseren van de ondersteunende diensten en inzetten van de personeelscapaciteit.

Innovatieve projecten

“De voorbije drie jaar hebben wij in onze organisatie al heel wat innovatieve projecten kunnen opstarten, en met één van deze projecten zijn wij uitgeroepen tot beste woonzorgcentrum van 2022”, aldus een fiere Githa Praet, Algemeen Directeur bij de Zorgband Leie en Schelde.

Zorgband Leie en Schelde baat tot op vandaag vijf woonzorgcentra, verschillende lokale dienstencentra, dagverzorgingscentra, assistentiewoningen, aanleunflats en een revalidatieziekenhuis uit in de rand van Gent. De organisatie heeft ook heel wat thuiszorgdiensten die actief zijn bij kwetsbare doelgroepen in Laarne, Destelbergen, Merelbeke en Nazareth. Voorheen werden deze diensten door OCMW-besturen en de Provincie Oost Vlaanderen uitgebaat.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.