6 procent van de EU-werknemers in de gezondheidszorg geeft krijgt te maken met sociaal ongewenst gedrag. Het gaat dan om pesterijen, intimidatie, bedreigingen en agressie. Ook ervaren vrouwelijke werknemers vaker ongewenste seksuele aandacht op de werkvloer.
Een onderzoek van het EU-agentschap Eurofound bevestigt wat vele zorgmedewerkers al aanvoelden: in de sector krijgt men meer dan gemiddeld te maken met agressie. Van de mensen die in de gezondheidssector werken, zegt bijna 6 procent er last van te hebben. Dat is twee tot drie keer meer dan het EU-gemiddelde.
Ook rapporteren zorgmedewerkers vaker seksueel ongewenste aandacht te krijgen. In dit geval gaat het om 5,7 procent, dat terwijl het EU-gemiddelde over alle sectoren heen op 1,8 procent ligt. Ook politieagenten, brandweerlieden, gevangenisbewakers en veiligheidswerknemers – mensen die in direct contact staan met klanten – rapporteren vaker incidenten van geweld, intimidatie of pesterijen.
Eurofond benadrukt dat ongewenst sociaal gedrag op het werk een aanzienlijk risico vormt voor de gezondheid en het welzijn van werknemers. “Het kan een langdurige impact hebben op individuen, dat soms nog jaren na het eerste incident speelt.”
Seksueel wangedrag
Het onderzoek toont aan dat vrouwelijke werknemers in de Europese Unie in het algemeen vaker te maken krijgen met ongewenste seksuele aandacht. 5,6 procent van de vrouwen tussen 18 en 34 jaar wordt ermee geconfronteerd. Dat is 3,7 keer vaker dan hun mannelijke collega’s van dezelfde leeftijd. Dit cijfer daalt naargelang de leeftijd. Bij vrouwen tussen 35 en 49 jaar gaat het om 2,5 procent. Ter vergelijking: bij mannen ouder dan 50 gaat het om amper 0,5 procent.
LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE