Zorgrobot Tessa helpt mensen langer thuis te wonen

Zorgrobot helpt mensen langer thuis wonen


Een minirobot in de vorm van een bloempot die luistert naar de naam Tessa helpt mensen om langer thuis te wonen. Dankzij deze technologie verhoogt de zelfredzaamheid en zijn patiënten meer betrokken. Het Wit-Gele Kruis van Antwerpen start een proefproject met deze nieuwe zorgtechnologie.

Tessa gebruikt spraakboodschappen om mensen thuis te helpen. Ze geeft herinneringen aan bijvoorbeeld medicatie en een aankomend bezoek van een verpleegkundige. De minirobot kan ook persoonlijke herinneringen, zoals een verjaardag, doorgeven.

De verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis staan in voor de programmatie van Tessa en de opvolging. Verpleegkundige Dorien is de verpleegkundige van Maria, waar Tessa een oogje in het zeil houdt. Ze legt het verder uit: “Programmeren is echt kinderspel. Ik kan het doen via mijn elektronisch verpleegdossier of een laptop. Bij Maria gebruiken we Tessa voor haar medicatie. Ik heb ook een patiënt met een klever voor zijn hart en een patiënt die door Tessa gewekt wordt. Het is zo’n eenvoudig systeem, maar toch heeft het een groot effect. Ook mantelzorgers kunnen persoonlijke boodschappen toevoegen, zoals een afspraak bij de kapper of een verjaardag van een familielid.”

Investeren in innovatie

Momenteel staat Tessa bij twaalf patiënten van Wit-Gele Kruisafdeling Zoersel-Schilde. In totaal heeft het Wit-Gele Kruis 25 zorgrobots ter beschikking. Directeur kwaliteit en projecten Ann Proost legt uit: “Tessa helpt om patiënten meer te betrekken bij hun zorgproces. Dankzij Tessa kan een zorgbezoek vlotter verlopen. Soms wordt een bezoek van een verpleegkundige zelfs overbodig, denk maar aan bezoeken in functie van medicatie-inname. We volgen de resultaten nauw op. Wat is de meerwaarde voor onze patiënten en collega’s? Wat zijn de mogelijkheden om Tessa te financieren? Afhankelijk daarvan gaan we met het project verder en kunnen we ook in andere afdelingen starten.”

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.