Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Zorgsite De Molenhoeve: lokaal, kleinschalig, inclusief en gemengd

Delen

“De Molenhoeve, net buiten het centrum van Merelbeke, was voorheen een vierkantshoeve met windmolen. Het uitzicht van op de straat blijft een U-vorm, een deel blijft binnen hetzelfde volume of zelfs op de oorspronkelijke funderingen. De woningen hebben een oppervlakte van 50m², de studio’s zijn ongeveer 36m² groot. De woongelegenheden zijn aangepast voor mensen met beperkingen en rolstoelgebruikers. Pal achter de zorgsite komen er nog diverse volkstuintjes.”

Financiële en juridische structuur

MOLENHOEVE_verbouwing_1024“Voor de realisatie van het project hebben wij een beroep gedaan op private middelen voor het bouwen. Het project kan gezien worden als een investering in onroerend goed met een bepaald rendement, afhankelijk van de formule die gekozen wordt. Om dit mogelijk te maken en omwille van de transparantie kozen we voor de juridische vorm van een Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid (cvba). In de prakrijk zijn er drie ‘soorten’ coöperanten: A, B en C. De A-coöperanten – vzw De Heide, vzw Navigent, NV Avondheem, De Ruyck Erik en De Ruyck Daniel – zijn samen de aandeelhouders. B-coöperanten hebben kapitaal ingebracht. Private coöperanten die zelf niet onmiddellijk naar de zorgsite verhuizen, kunnen rekenen op een woongarantie wanneer zijzelf of een familielid een beroep moeten doen op een zorgwoning. De prive-investeerders kunnen rekenen op een jaarlijkse rente die marktconform is. Ten slotte: C-coöperanten zijn de gebruikers die een aandeel kochten ter waarde van de huurwaarborg.”

Zorgloket

“Het aanbod aan ondersteuning vertrekt van het principe van het zorgloket. Het zorgloket kan bemiddelen voor een reeks diensten: klusjes-, poets- en strijkdienst; maaltijden aan huis; boodschappendienst; medische- en paramedische zorg; vervoersdienst; assistentie door gezinszorg bij ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtigen). Bewoners kunnen deze diensten aankopen, de Heide fungeert hierbij als leverancier/organisator van de diensten. De Heide zorgt ook voor de begeleiding en de therapie.”

Lange wachtlijsten

“Omwille van de lange wachtlijsten is er dringend meer opvang nodig voor mensen met een beperking. Met De Molenhoeve willen wij ons steentje bijdragen tot het wegwerken van de wachtlijsten. Wij lanceerden een oproep in november 2013 en een maand later konden wij al een keuze maken. Onder de bewoners zijn er overigens 11 mensen die in De Heide verbleven. Door hun vertrek is er weer ruimte voor een nieuwe instroom.”

Lokale verankering

“De slaagkans van een project als de Molenhoeve heeft veel te maken met de lokale verankering. Het gemeentehuis van Merelbeke ligt op twee kilometer, een grootwarenhuis op een kleine kilometer, de Heide vzw ligt op anderhalve kilometer afstand. Ook het gemengde karakter – senioren en mensen met een beperking wonen samen op de zorgsite – biedt perspectieven. Iedereen droomt er immers van om in een huis in de straat te kunnen wonen ongeacht zijn zorg-vraag. Dat is wat wij met De Molenhoeve willen waarmaken,” besluit Geert Stroobant.

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *