slimme luiers

Zorgverleners besteden tijd efficiënter dankzij ‘slimme luiers’

Twee woonzorgcentra van vzw Zorg-Saam ZKJ testten twee verschillende soorten slimme luiers uit. Hierbij ontvangen zorgverleners accurate meldingen over het plaspatroon van de residenten en over de verzadiging. De resultaten van de pilootstudie ‘digitalisering in de incontinentiezorg’ zijn goed: de kwaliteit van de zorg gaat omhoog en zorgverleners kunnen hun tijd efficiënter besteden.

In woonzorgcentrum Moervaartheem in Wachtebeke en woonzorgcentrum Sint-Eligius in Zeveneken, werden twee IT-toepassingen van Essity-TENA (TENA Identifi en TENA Change Idicator) voor incontinentiemateriaal getest. Dit project wordt gesteund door de Vlaamse overheid. De resultaten tonen aan dat de slimme luiers betere en kwaliteitsvollere zorg opleveren. Bovendien blijkt uit data dat zorgverleners met behulp van TENA Smart Care hun kostbare tijd ook efficiënter kunnen besteden.

Verzadiging

TENA Identifi identificeert mictiepatronen die een persoonlijke zorg meer mogelijk zou moeten maken. De TENA Change Indicator is dan weer een herbruikbare sensor. Deze is verbonden met een webportaal, dat is ingesteld om de privacy te waarborgen. Zodra er urine in het verband wordt opgenomen, verschijnt een melding op de applicatie. Naarmate er meer urine is, verandert de status in de app. Van zodra zo’n slimme luier verzadigd, ontvangt de zorgverlener een bericht in de app.

Hugo Van Damme, National Account Manager van Essity: “De beide toepassingen zijn voorbeelden van innovatie in de zorg. In wzc’s maar ook in alle domeinen van de gezondheidszorg, wordt een wezenlijk deel van de tijd gespendeerd aan continentiezorg.” De luiers zijn ontwikkeld door te luisteren naar zorgbehoevenden en zorgverleners. “Deze oplossingen helpen de zorgverleners maximaal in te spelen op de behoeften van de residenten. Er is ook sprake van efficiënter gebruik van de materialen”.

Een duidelijke meerwaarde

Naast het pilootproject bij Zorg-Saam ZKJ werd het nieuw incontinentiemateriaal onder meer ook ingezet in ‘de Vleugels’ te Klerken, een centrum voor personen met een beperking. Bij De Vleugels werd TENA Identifi gebruikt bij 75 residenten, waar het ook zijn duidelijke meerwaarde heeft aangetoond binnen de sector van de personen met een handicap. Ook De Lovie vzw, een sociale organisatie die personen met een beperking ondersteunt in de ruime Westhoek, heeft een kleinschalige testperiode achter de rug bij een 10-tal residenten.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.