ZUURSTOF VOOR HET SINT-TRUDO ZIEKENHUIS

Eind april gingen twee pilootafdelingen in Sint-Trudo aan de slag met de innovatieve zuurstof-flowmeter van Oxypoint. Door een synergie van training en teambuilding wordt zuurstof plots een bron van energie op de afdeling.
COMFORTABELE ZUURSTOFTHERAPIE
Niemand ademt de hele tijd in, toch? Dus waarom is zuurstoftherapie ontwikkeld alsof dat wel zo is?Oxypoint biedt met zijn O2COMFORT flowmeter een innovatief antwoord op zuurstoftherapie in het ziekenhuis. Dit toestel kan zuurstof op continue wijze toedienen, maar kan ook zo worden ingesteld dat er enkel een dosis zuurstof bij de inademing wordt toegediend. In deze comfortmodus volgt de zuurstoftoevoer de natuurlijke ademhalingsfrequentie van de patiënt. Zo zorgt deze flowmeter voor meer comfort voor de patiënt terwijl de verspilling van zuurstof wordt tegengegaan.
GEWOONTES DOORBREKEN MET TEAMSPIRIT
Marleen Dams, diensthoofd van het opleidingscentrum in Sint-Trudo is enthousiast: “Zuurstoftherapie is een basishandeling in het ziekenhuis. Generaties medisch en verpleegkundig personeel zijn gewend aan de continue toediening van zuurstof met behulp van een traditionele flowmeter. Oxypoint doorbreekt deze routine met de keuze voor de comfortmodus. Om deze verandering te ondersteunen bij het in gebruik nemen van de toestellen geven ze een training die onze verpleging niet alleen helpt om het werkingsprincipe te begrijpen en de voordelen van het toestel te ervaren, maar daarnaast ook inspeelt op de teamgeest en zo de leercurve versterkt. Het is eigenlijk een traject dat wordt doorlopen waarbij Oxypoint op verschillende momenten ter plaatse komt terwijl de teams van onze afdelingen proberen te stijgen van level1 naar level4 door eenvoudige team challenges, zoals het nemen van een groepsfoto die weergeeft waar ze zélf zuurstof van krijgen. Dit spelelement verhoogt de interactie en de positieve energie, waardoor de essentie beter blijft hangen: het correct gebruik en het kunnen helpen van patiënten met een duidelijke uitleg en gerichte actie. Een eenvoudig concept dat heel doeltreffend is. De toestellen zijn nu anderhalve maand in gebruik en de feedback is erg positief.”
WK INADEMEN
Marleen Dams: “Het viel me op bij de initiële training dat de meeste collega’s het verschil tussen een continue zuurstoftoevoer in de neus en enkel een dosis zuurstof bij inademing als zeer groot ervaarden. Of hoe een simpel idee tot zoveel meer comfort kan leiden. Veel mensen weten gewoon niet dat het anders kan. Daarom lanceert Oxypoint een wereldkampioenschap inademen, waar heel wat collega’s meteen aan hebben meegedaan. De bedoeling is te meten hoe lang je kan inademen om zo ludiek de aandacht te vestigen op de comfortmodus. Want niemand ademt de hele tijd in, toch? (lacht).”
www.oxypoint.eu

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.